Kookosvesi palautusjuomana

Nuoret jedit ovat alkaneet käyttää kookosvettä urheilusuorituksen yhteydessä, ikään kuin se olisi jotenkin parempi ja optimaalisempi kuin perinteinen vesi. Kookosta markkinoidaan parhaimmillaan vaikka minkälaisiin vaivoihin, mutta tieteellinen todistus tämän puolesta on aika heikkoa. Markkinoilla on erilaisia kookosjauheita ja valmiita nestemäisiä tuotteita. Kyllähän ne varmaan maistuvat hyvälle (?) mutta markkinamiehet ottavat niillä myös rahat kuluttajilta pois. Miksi kookosvesiä ylipäätään juodaan? Niiden väitetään sisältävän optimaalinen elektrolyyttikoostumus urheilusuoritusta ajatellen. Lisäksi niiden väitetään nesteyttävän elimistöä paremmin kuin urheilujuomien tai tavallisen veden. Usein ratsatetaan vielä niin sanotulla luonnollisuus-teemalla, eli koska kookos on luonnollista sen täytyy olla parempaa kuin teolliset urheilujuomat. Teollinen kookosvesi ja -jauhe. Parempaa kuin urheilujuomat? Näin ei oikeasti ole.

Tutkimusten mukaan mukaan kookosvesi ole merkitsevästi yhtään sen parempi nesteyttäjä kuin tavalliset urheilujuomat. Kookosvesi sisältää kyllä usein enemmän kaliumia kuin monet urheilujuomat, mutta silläkään ei tunnu olevan tutkimusten mukaan merkitystä. Kookosvesi, mutta myös urheilujuomat saattavat olla aavistuksen tehokkaampia kuin vesi, mutta perustallaajan treeneissä hikeä tuskin irtoaa niin paljon että edes urheilujuomista olisi välttämättä mitään hyötyä. Jos olo paranee urheilusuorituksen jälkeen enemmän kookoksella kuin vedellä tai muilla urheilujuomilla, on kyseessä hyvin todennäköisesti lumevaikutus. Juo vettä, se on luonnollista ja halvempaa.

busted

Ismail I, Singh R, Sirisinghe RG. Rehydration with sodium-enriched coconut water after exercise-induced dehydration. Southeast Asian J Trop Med Public Health. 2007 Jul;38(4):769-85.

Kalman DS, Feldman S, Krieger DR, Bloomer RJ. Comparison of coconut water and a carbohydrate-electrolyte sport drink on measures of hydration and physical performance in exercise-trained men. J Int Soc Sports Nutr. 2012 Jan 18;9(1):1.

Pérez-Idárraga A, Aragón-Vargas LF. Postexercise rehydration: potassium-rich drinks versus water and a sports drink. Appl Physiol Nutr Metab. 2014 May 9:1-8.

Saat M, Singh R, Sirisinghe RG, Nawawi M. Rehydration after exercise with fresh young coconut water, carbohydrate-electrolyte beverage and plain water. J Physiol Anthropol Appl Human Sci. 2002 Mar;21(2):93-104.