Personal trainerit

Liikunnanohjaajat. Liikuntatieteen ja liikuntalääketieteen maisterit. Kuntosaliohjaajat. Ravintolisäkauppiaat. Bodaajat. Fitness-typykät. Kosmetologit. Tanssijat. Kaikki haluavat olla nykyään personal trainereita. Kaikki haluavat nykyään kouluttaa personal trainereita. Suurin osa niin sanotuista osaajista toistaa vain kuitenkin opittua mantraa ja neuvoo muita kuten heitä on neuvottu. Koulutukset eivät ole aina lähelläkään tiedepohjaista lähestymistapaa vaan satunnainen kokemus riittää kouluttajan titteliin. Personal trainereita päästetään läpi tenteistä vajavaisin tiedoin ja kouluttajat eivät pidä lupauksiaan. On varmasti muutamia poikkeuksia, mutta suurin osa kouluttajista ja koulutetuista on korkeintaan keskitasoa. Ne jotka ovat todellisia ammattilaisia, niistä ei ole juuri kukaan kuullut. Suurilla tai edes pienillä kuntoklubeilla toimivat trainerit ovat usein provisiopalkalla ja tämä ajaa heidät haalimaan asiakkaita ja tekemään yksinkertaisia ohjelmia. Asiakas ei saa oikeasti sellaista palvelua josta hän maksaa, sillä trainereilla ei ole oikeasti aikaa.

Kaiken tämän olen nähnyt ja kuullut riittävän läheltä. Laatu ei kohtaa kuluttajaa, eikä kuluttaja osaa vaatia. Osaajat kuvittelevat osaavansa ja neuvovat muita ammattilaisia – monesti jopa kysymättä. Personal trainer joka sanoo että joku tekee väärin, on itse väärässä. Kaikki riippuu kontekstista. Asioita voi ja pitää varioida, mutta vain hyvin harva tapa on oikeasti väärä. Lehdet ovat täynnä artikkeleita joissa nämä niin sanonut personal trainerit kertovat kuinka notkoselkä on vaarallinen, ruokailu neljä kertaa päivässä on liian vähän, juokseminen on turhaa tai kuinka harva meistä nyt tuntuu oikeasti tekevän mitään oikein. Nämä ovat vain mainoksia ja julkisuudenkipeiden ammattilaiset mielipiteitä. Jutuissa ei läheskään aina ole faktaa nimeksikään. Personal trainerit eivät välttämättä eroa käärmeöljykauppiaista millään tavalla. Pitää vain myydä ja saada rahaa. He haluavat olla kuuluisia – monet keinolla millä hyvänsä. Kaikista pahimpia ovat monet internetissä toimivat massavalmennukset. Jokainen mainostaa itseään parhaimpana mahdollisena ja käyttää referensseinä vain ja ainoastaan onnistuneita tapauksia. Internetissä toimiminen on yhtä valhetta ja jos mainostaja sanoo että hänen asiakastyytyväisyytensä on 100 %, hän valehtelee.

Ihminen on luotu liikkumaan. Nykyajan ihminen on uusavuton, eikä osaa rauhoittua tai mennä metsään ilman ulkopuolista apua. Tämä on toki säälittävää, mutta ei siihen pitäisi ulkopuolista apua tarvita. Itse asiassa, kuntosalitkin ovat monelta osin aivan turhia. Suuri osa tuki- ja liikuntaelinongelmista pystyttäisiin välttämään ilman salikorttia ja trendikästä personal traineria, kun vain käytettäisiin kroppaa kuten kuuluu; liikutaan metsässä, kannetaan asioita ja tehdään hyödyllisiä kotitöitä. Käymällä ties minkälaisia mentaalivalmennuskursseja ja elämänhallintakouluja, personal trainerit luovat asiakkailleen ongelmia joita heillä ei ennen ollut. Näistä ”kokonaisvaltaisista hoidosta” on sitten kiva rahastella hyvät summat.

Personal trainer on uusi media-assistentti. Se on trendiammatti johon koulutetaan liikaa ihmisiä. Näyttää siltä, että samalla kun taustalla (ei netissä) toimii kourallinen oikeita ammattilaisia, loput personal trainerit ovat kouluttautuneet alalle joko nopeasti tai ovat niitä jotka kilpaa haukkuvat personal trainer -koulutuksia. Uskon, että pian meillä on satoja työttömiä trainereita, kun niitä ei yksinkertaisesti saada työllistettyä. Sitä paitsi, ei personal trainer ole mikään varsinainen ammatti josta voisi jäädä edes eläkkeelle. Se on vain nimike jonka kuka tahansa voi ottaa itselleen. Samanlaisia ongelmia tuntuu tosin olevan nykyään monella alalla, mutta liikuntabisneksessä liikkuu isot rahat. Koulutus ei takaa osaamista, mutta jos nykyään on trendi haukkua vuosia potilastyötä tehneitä ja 6-12 vuoden koulutuksen saaneita lääkäreitä siitä etteivät osaa ottaa ihmistä huomioon ja ovat vain lääkefirmojen sätkynukkeja, niin muutaman viikonlopun koulutuksen saaneilla personal trainereilla ei ole mitään jakoja väittää osaavansa yhtään mitään.

busted

Ei tieteellisiä lähteitä tällä kertaa. Vain nimettömänä pysyviä asiantuntijoita.

Yksi vastaus artikkeliin ”Personal trainerit”

  • Olen käynyt personal trainerin ”liukuhihnakoulutuksen”, kyllä. Olen sen jälkeen lukenut muutamia ammattikirjallisuudeksi luokiteltavia kirjoja ja lisäksi opiskellut avoimen yliopiston kautta muutaman kurssin liikuntalääketiedettä.
    Aikaisemmalta koulutukseltani olen sairaanhoitaja ja toiminut työssäni n.4 vuotta.
    Tällä hetkellä olen ollut lisenssin kanssa pt:nä vuoden aikana viidelletoista asiakkaalle, joista useimmat painonpudottajia ja jokunen lihasmassaa kaipaava. Kyse asiakkaideni kanssa on ollut ihan liikkumisen perusteista. Olen saanut kaikkia heistä autettua, osaa enemmän osaa vähemmän. Ongelmia en tietääkseni ole kellekään tuottanut tai ylipäänsä aiheuttanut mitään ylimääräistä kärsimystä.
    Uskon kyllä, että alalla on jonkin verran pilipali pt:tä, mutta on niitä kuule sairaanhoitajissa ja lääkäreissä ja kaikissa muissakin ammattikunnissa yhtälailla. Niissäkin jotka ovat olleet jo vuosia alalla. Alan pikkuhiljaa hajota tähän ”liukuhihna” paskanjauhantaan. Jokaisella alalla on paskat ja hyvät työntekijät ja tilanne ei siitä jauhamalla parane. Ylipäätään tämäkin ”Darth Vaderin” teksti oli aikalailla samaa turhaa paskaa, jota pelokkaat liikunta-alalla vuosia olleet ”tosi ammattilaiset” päivittäin netissä julkaisevat. Todista itsesi paremmaksi kuin minun kaltaiseni ”tusina trainerit”, niin kyllä ne asiakkaat laadun luokse löytää, eikö niin? Ja jos olet ammattilainen niin kirjoita jatkossa omalla nimelläsi, erityisesti jos aiot dissata jotakuta. Anonyymi paskanjauhanta sopii Suomi24:selle, I am out.

Kommentointi on suljettu.